Säkerhet

Säkerhet är en viktig fråga för alla oss som omger oss av hästar. Det är trots allt ett flyktdjur i grund och botten och det finns mycket kraft som inte ska förringas. Jag vet att jag tidigare genom åren ibland fått kritik för att jag slarvat med bl a användandet av hjälm, vilket är fullständigt befogat. Numera har valt att ändra på detta för att inte minst vara en god förebild men självklart också för att skydda mig bättre.
Men jag vill ändå någonstans väcka en otroligt viktig fråga inom ämnet för att försöka få oss alla att se att det avgörande sitter inte i säkerhetsutrustningen eller i tyglar och bett. På våra hästutbildningar och ridskolor så missar man allt som oftast den absolut väsentligaste pusselbiten enligt hur jag ser det. Och då tänker jag givetvis på att lära sig att läsa av hästen för att kunna förutse vad som är på väg att hända eller helt enkelt veta hur man ska agera innan det händer. Det är också ovärderligt att vi börjar förstå våra hästar bättre för att på så vis kunna bygga upp både kommunikation och förtroende i vår träning. Detta är för mig den bästa försäkringen som finns för att förebygga olyckor inte minst för våra barn och ungdomar.
Man kan nog kanske inte tro det om mig, men jag sätter mig absolut inte och rider okända hästar utan att jag känt av att vi förstår varann. Ändå har mitt jobb gått ut på att ta emot "problemhästar" sedan 2003 där jag har hanterat och ridit in många från början oroliga individer.
Jag hoppas vi alla kan hjälpa till att efterfråga den här kunskapen så pass mycket, så att våra hästutbildningar och ridskolor inte längre kan stå emot något så viktigt :)!

 

IMG_2601.JPG